среда, 5 февраля 2014 г.

კვებითი რეკომენდაციები ყაბზობის დროს ბავშვთა ასაკში


კვებითი რეკომენდაციები ყაბზობის დროს ბავშვთა ასაკში
                                                                     ნათია ცირდავა
     რა არის ყაბზობა?
      ყაბზობაზე ვლაპარაკობთ მაშინ , როცა 2 კვირაზე მეტი ხნის განმავლობაში დეფეკაციის სიხშირე 3 წლამდე ასაკის ბავშს აქვს 6 -ზე ნაკლები, ხოლო ნებისმიერ სხვა ასაკში 3-ზე ნაკლები კვირაში( შემთვევათა 95%), შემცირებულია ფეკალიების მოცულობა ( < 35 გრამზე დღე-ღამეში) და /ან ადგილი აქვს დეფეკაციის გაძნელებას.
როგორ შეიძლება გამოვლინდეს ყაბზობა?
·         დეფეკაციის დაძაბვით;
·         მცირე მოცულობის მშრალი მკვრივი მასებით დეფეკაციით;
·         დიდი ზომის მაგარი ფეკალური მასებით;
·         დეფეკაციის აქტს ახლავს ტკივილი დაუკმაყოფილებლობის შეგრძნება  ანუ არასრული დაცლის შეგრძნება დეფეკაციის აქტის შემდეგ.
                                                                                               
რამდენად ხშირია ყაბზობა ბავშვთა ასაკში ?

  ყაბზობა ბავშვთა ასაკში პედიატრთან ვიზიტის 3 %-ს,  ხოლო ბავშვთა გასტროენტეროლოგთან ვიზიტის 25 %-ის შეადგენს

  როგორ უნდა იყოს რაციონი ყაბზობის დროს?

   უხეში უჯრედისის შემცველი პროდუქტები რაციონის 60 %ს უნდა შეადგენდეს, ხოლო რაციონის 40 % მოდის მოხარშულ ხორცსა ( ძროხა, ქათამი, თევზი) და რძის პროდუქტებზე (სასურველია რძის მჯავე პროდუქტები).  ასევე რაციონში ყურადღება უნდა გამახვილდეს კალიუმის შემცველ პროდუქტებზე ( კარტოფილი, ხმელი ხილი, ქიშმიში, კაკალი)
 ასეთი საკვები ოსმოსური ეფექტის გამო (ბოლომდე არ იშლება, ჯირჯვდება, არბილებს და ზრდის ფკალურ მასების მოცულობას) აიოლებს დეფეკაციას.

რომელი პროდუქტებია მდიდარი უჯრედისით?

-          ხილი ( ვაშლი, ატამი, გარგარი, კენკროვანი, კივი და ა.შ)
-          ბოსტნეული ( ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი, სტაფილო, ყაბაყი და ა.შ)
-          მარცვლეული ( წიწიბურა, ჰერკულესი, სოია)

  • ხელოვნური კვებაზე მყოფ ჩვილებში საკვების ხშირი ცვლა ყაბზობის ერთ-ერთი ხელშემწყობი ფაქტორია. 6 თვის ასაკიდან რაციონში ახალი საკვების დამატების დროს უპირატესობა ენიჭება ბოსტნეულის სუპების ან ხილის პიურეებს (ვინაიდან ფაფები, კარტოფილის პიურე ხელს უწყობს შეკრულობას)
  •  არ არის გამართლებული ის პროდუქტები რომლებიც ზრდიან წებვადობას ( მაგბრინჯითეთრი პურიმანის ფაფამაკარონი). 
  • იზღუდება ასევე ის პროდუქტები რომელსაც შეუძლია გაზწარმოქმნის გაძლერება  (ახალი რძე, ლობიო, კომპოსტო,ბოლოკი,ყურძენი და .)
ასევე ყურადღება უნდა გამახვილდეს :
·         სითხეებით დატვირთვაზე ( 1000 -1,500 მლ სითხე. მოიცავს წვენებს, ჩაის, სუპებს)
·  ტუალეტის ტრენინგზე ( ბავშვს უყიდეთ ახალი ქოთანი, გამოუყავით ცალკე მყუდრო ადგილი დეფეკაცისთვი, შესთავაზეთ ქოთანზე დაჯდომა ყოველი კვების შემდეგ)
·         წახალისება( ყოველი დეფეკაციის აქტის შემდეგ გაუკეთეთ საჩუქარი, შეაქეთ და ა.შ)

Комментариев нет:

Отправить комментарий